En frostig röd ros.

Viisi pakkasen kestävää kasvia puutarhaan

Haaveiletko kasveista talvipuutarhassa tai parvekkeella vielä ensimmäisten pakkasten aikoihin? Inspiraatioksi olemme listanneet viisi upeaa, pientä pakkasta kestävää kasvia, jotka selviävät vielä muutaman asteen nollan alapuolella.

1. Muratti

Tämä köynnöskasvi saa puutarhan näyttämään huomattavasti vihreämmältä ja voi vallata tilan suhteellisen nopeasti, jos sitä ei leikata säännöllisesti. Murattia voi kasvattaa helposti myös ulkona, eikä se vaadi paljon selviytyäkseen.

Muratti suosii juuri tarpeeksi kosteutta. Siksi on suositeltavaa istuttaa se ruukkuun, jossa on tyhjennysreiät poistamaan ylimääräisen veden. Tämä auttaa murattia pysymään terveenä pitkään. Se viihtyy hyvin myös varjossa ja kestää lunta ja pakkasta yllättävän hyvin! Kun maaperä ei ole jäässä tai kuivuusjakso pitkä, muratti pärjää hyvin avoimessa maassa, jossa se voi kasvaa vapaasti.

2. Puutarhaneilikka

Puutarhaneilikat ovat pieniä, tiheitä kukkia, usein vaaleanpunaisen-violetin sävyisiä, ja niissä on paljon mettä. Tämä houkuttelee mm. perhosia vierailemaan. Puutarhaneilikka on kukka, jota on saatavilla ympäri vuoden. Se viihtyy parhaiten osittain varjossa ja viileämmässä ilmastossa ja kestää -5°C:n lämpötilan. Se sopii hyvin parvekkeelle, ulko-oven eteen tai talon julkisivun vieressä olevaan kukkapenkkiin. Käytä useissa paikoissa elävöittääksesi harmaata talvea! Kastele säästeliäästi ja anna kuivua perusteellisesti kastelujen välillä.

3. Pensastädyke (Hebe-hybrid)

Tämä Uudesta-Seelannista kotoisin oleva kasvi on tehnyt suuren vaikutuksen. Terävät pienilehtiset lajikkeet kestävät hienosti, vaikka lämpötila laskee alle nollan. Saatavilla useissa väreissä – valkoisesta, vaaleanpunaisesta ja punaisesta siniseen ja violettiin. Tädykekasvien monipuolisuus tekee niistä helpon kasvattaa. Hebe-hybridejä voidaan käyttää reunakukkina, sijoittaa kivipuutarhoihin ja ruukkuihin tai pienempiin kasvatusastioihin. Ne kasvavat parhaiten hyvin ojitetussa ja ravinteikkaassa maaperässä, ja auringossa sekä varjossa, mieluiten kuitenkin auringossa.

4. Jouluruusu

Jouluruusua on saatavana herkullisissa väreissä: valkoinen, violetti, oranssi ja punainen sekä näiden värien väliset sävyt. Tämä ihana ja kestävä kasvi kestää pakkasta jopa -10°C ja pitkiä kuivuusjaksoja. Siitä on kuitenkin pidettävä huolta kuten kaikista kasveista: se tarvitsee vettä, ravinteita ja valoa kasvaakseen optimaalisesti. Jouluruusu on monivuotinen kukka, joka kasvaa vuosi vuodelta suuremmaksi. Se voidaan sijoittaa vaikkapa ruukkuun etuoven ulkopuolelle joulun aikaan. Kasvi on nimetty sen mukaan, että se kukkii kauniisti jouluna ja muistuttaa lehtimuodoltaan ruusua.

Yleensä jouluruusut suosivat hyvin ojitettua ja ravinteikasta maaperää ja riittävää kastelua, etenkin kukinnan aikana marraskuusta helmikuuhun. Se ei kuitenkaan tarvitse liikaa vettä, koska se voi mahdollisesti johtaa sienihyökkäyksiin. Kukinta-ajan jälkeenkin on huolehdittava, ettei jouluruusu kuivu kokonaan ja kesäkuukausina riittää kastelu tarvittaessa. Jouluruusu viihtyy täydessä varjossa ja viileillä alueilla. Sitä ei pitäisi siirtää liian usein, koska juuret ovat syvällä ja niillä voi siksi olla vaikeuksia vakiintua uudelleen.

5. Koristekaali

Koristekaalin lehdet ovat pääasiassa kolmessa sävyssä: valko-harmaa, vaaleanpunainen sekä punertavan violetti, ja väri muuttuu voimakkaammaksi lämpötilan laskiessa. Jopa auringonvalo vaikuttaa väritykseen, joten aseta koristekaali aurinkoon. Kasvi viihtyy myös osittain varjossa. Se kestää jopa yöpakkasia pari astetta nollan alapuolella, ja tulisi istuttaa hyvin ojitettuun maahan ja kastella säännöllisesti. Pakkasten alkaessa koristekaalia ei pidä enää kastella. Koristekaali näyttää erityisen hyvältä isossa asetelmassa ja se istutetaan mielellään isoon ryhmään tai puutarhapenkkiin. Kasvin violetit sävyt sulautuvat hienosti syys- ja talviympäristöön ja sopivat hyvin myös reunuskasveiksi tai kukkalaatikoihin.

Yksi tärkeimmistä vinkeistä talvipuutarhan menestymiselle on valita oikeanlaiset ruukut tyhjennysreikineen. Markkinoilla on useita pakkasenkestäviä ruukkumateriaaleja, kuten vaikkapa polystone, polyterrazzo ja polypropeeni.