Vallmo och andra blå och rosa blommor i närbild.

Kuinka luoda kaunis villipuutarha

Mikä olisi kauniimpaa kuin rehevä ja vehreä puutarha? Jos olet kiinnostunut luomaan villipuutarhan tunnelmaa, lue tästä 10 kätevää vinkkiä.

1. Valitse kasvit, jotka viihtyvät alueella.

Jos kasvit voivat hyvin, ne leviävät ja kukoistavat. Ei ole kahta samanlaista puutarhaa. Ja kaikki alkaa maaperän ominaisuuksista.

Esimerkiksi maaperän happamuus voi vaikuttaa siihen, mikä toimii puutarhassa. Happamuusaste, pH-arvo, on ratkaiseva sille, kuinka kasvit ottavat ravinteita maaperästä. Maaperä, jonka pH-arvo on vakaa, tuottaa kauniimpia ja terveempiä kasveja, jotka leviävät ja kukoistavat.

2. Harkitse huolellisesti ennen rikkaruohojen ja luonnonkukkien poistamista.

Joitakin kasveja on pitkään pidetty rikkaruohoina. Ehkä kuitenkin voit yrittää nähdä kauneuden kaikissa kasveissa ja harkita hetken ennen kuin vaistomaisesti kitket ylimääräiset.

3. Istuta sekä köynnöskasveja että -ruusuja.

Ne leviävät rakettinopeudella. Anna niiden kasvaa vapaasti saadaksesi villin vaikutelman – esimerkiksi ylös kasvitukea pitkin tai pergolan katossa.

Haluatko huonemaisen tunnelman puutarhaan? Anna köynnöskasvin kasvaa vaikkapa raudoituspalkkiin ja parin vuoden sisällä sinulla on viherseinät, joista voit nauttia kesällä.

4. Häivytä sorapolkujen ja kasvillisuuden väliset rajat.

Terävän ja selkeän reunan luominen sorapolun ja kasvien väliin vaatii huoltoa. Anna sen sijaan raja-alueelle kasvaneiden kasvien juurtua niin, että raja hämärtyy. Esimerkiksi apila, kultapippura ja lemmikki ovat kasveja, jotka voivat antaa kauniin ja hieman villiintyneen ilmeen.

5. Yhdistä villi luonto kauniisti kuluneisiin huonekaluihin.

Tämä tyyli luo kodikkaan tunnelman puutarhaan. Käytettyjä kalusteita voi löytää esimerkiksi kirpputoreilta.

6. Luo ihana paikka kaikelle elämälle.

Ajattele puutarhan pienimpiä asukkaita – mehiläiset ja hyönteiset ovat ekosysteemille äärimmäisen tärkeitä ja voit auttaa niitä istuttamalla kasveja, joissa on runsaasti siitepölyä ja mettä. Homman hienous on siinä, että mehiläiset ja kimalaiset pitävät samoista kasveista kuin ihmiset, eli yksinkertaisesti niistä, jotka tuoksuvat, maistuvat ja näyttävät hyvältä. Laventeli ja sitruunamelissa ovat vain muutamia esimerkkejä.

7. Ylläpidä harkiten.

Puutarhan harventaminen silloin tällöin on hyväksi, mutta tee se harkiten, jotta luonnollinen kasvillisuus ei tuhoudu. Mieluiten keväällä ja loppukesällä.

8. Peitä maaperä kasveilla.

Istuttamalla maanpeitekasveja voit luoda runsaan ilmeen, ja piilottaa maaperän sekä rikkaruohot.

Esimerkiksi timjami on kaunista maanpeitteenä ja auttaa pitämään rikkaruohot loitolla.

9. Tuo puutarhaan muutakin kuin kasveja.

Esimerkiksi käyttämällä kiviä ja vesielementtejä, voit luoda kauniin, villipuutarhan tyylisen alueen.

10. Kokeile rohkeasti ja pyydä tarvittaessa apua.

Kun kokeilet rohkeasti, syntyy uusia ideoita. Jos haluat asiantuntija-apua, voit aina kysyä neuvoja arboristilta, puutarha-arkkitehdiltä tai puutarhurilta.

Haluatko päivittää puutarhan? Löydä inspiraatiota oppaistamme.

Tilaa tuotteet suoraan kotiin

​Tutustu tuotteisiimme ja tilaa.