Vacker blomsterrabatt.

Viisi kaunista perennaa istutettavaksi syksyllä

Kasvukauden pidentämiseen on monia kauniita perennoja.

Perennat ovat monivuotisia kasveja, jotka sopivat sekä aloittelijoille että ammattipuutarhureille. Kun suurin osa puutarhan muista kasveista on jo lopettanut kukinnan, kukkivat monet perennat pitkälle syksyyn. Niitä löytyy monissa sävyissä – valkoisia, vaaleanpunaisia, punaisia, violetteja, sinisiä, keltaisia.

Seuraavassa tarkastellaan lähemmin viittä erinomaista perennaa syksyistutuksiin – miten niitä istutetaan, kasvatetaan ja miten ne toimivat.

1. Syksyn anemone

Aivan kuten nimestä voi päätellä, syysvuokko haluaa kukkia syksyllä. Se kasvaa mieluummin osittain varjossa, mutta kestää myös auringonvaloa. Auringonvalon määrä vaikuttaa myös siihen, kuinka korkeaksi syysvuokko kasvaa. Kun varjoa on enemmän, se yleensä kasvaa korkeammaksi, kun taas enemmän auringossa kasvatettuna siitä tulee huomattavasti lyhyempi. Se on täydellinen kasvatettavaksi rinteessä, talon julkisivun vieressä tai vaikkapa ruukussa.

Syysvuokko on parasta istuttaa hyvin ojitettuun puutarhamaahan, mieluiten mahdollisimman aikaisin syksyllä. Siten sillä on aikaa asettua ja kukkia hyvin myös myöhään syksyllä. Syysvuokko pyrkii levittämään juuriaan enemmän joka vuosi ja on lopulta suuri, huomattavan kokoinen, jopa metrin korkea pensaskasvi. Suositus on leikata uudet versot pois, kun kasvi on saavuttanut halutun koon. Näin se ei valloita tilaa muilta puutarhakasveilta.

Kuten kaikki lajityyppinsä kasvit, syysvuokkoa esiintyy eri värisävyissä ja kukkamuodoissa. Varmistaaksesi, että saat haluamasi värin, on hyvä ostaa kasvi pistokkaina. Yleensä syysvuokolla on vaaleanpunaisia, valkoisia tai haalean roosan värisiä terälehtiä. Jos puutarhassa on jo paljon väriä, vaaleammilla kukilla voi olla hyvä tasapainottaa kukkapenkin dynamiikkaa.

2. Syysleimu

Syysleimu on kasvi, jossa on monia tähden muotoisia ja värikkäitä terälehtiä ja ihana tuoksu! Se on yksi suosituimmista perennoista. Luonnossa se voi kasvaa jopa kaksi metriä korkeaksi ja on yleensä vaaleanpunainen. Vuosien viljely on johtanut siihen, että viljelty lajike on lyhyempi ja kukkii useissa väreissä: sininen, violetti, vaaleanpunainen, punainen ja valkoinen. Voimakkaalla tuoksullaan se houkuttelee mehiläisiä ja muita pölyttäviä hyönteisiä, mikä edistää luonnon monimuotoisuutta!

Syysleimu ei vaadi paljon huoltoa voidakseen hyvin. Yleensä tämä kasvi suosii ravitsevaa ja hyvin ojitettua maaperää ja viihtyy varjossa päivän aikana. Jotta saat ravinnepitoisen maaperän, ota osa kompostista lannoitteeksi ja sekoita se tavalliseen puutarhamaahan maaperän rakenteen parantamiseksi. Syysleimu arvostaa tätä istutettaessa.

Istuta syysleimu mieluiten vähintään kuukautta ennen ensimmäisiä pakkasia. Enemmin pistokkaana kuin siemenenä, mikäli istutus tapahtuu syksyllä. Näin kasvi ehtii juurtua hyvin. Hyvin kasvanut syysleimu leviää helposti siemenillä puutarhassa. Jos istutat syysleimun uudelleen ruukusta, muista kaivaa riittävän suuri reikä, vähintään kaksi kertaa ruukun halkaisijan kokoinen. Aseta seuraavaksi taimi mahdollisimman tasaisesti maan pintaan nähden. On myös tärkeää kastella aina kunnolla istutuksen aikana.

3. Tsinnia

Värikäs ja pitkäkestoinen lisä istutukseen. Voidaan kasvattaa sekä sisällä että ulkona. Tsinnian sanotaan olevan yksi helpoimmin kasvatettavista kukista, koska se kasvaa nopeasti ja kukkii runsaasti aina pakkasiin asti. Jos haluat piristää puutarhaasi värikkäällä kasvilla, tsinnia on hyvä valinta!

Siemenet kylvetään mieluiten suoraan aurinkoiseen kukkapenkkiin tai biohajoaviin astioihin, jotka voidaan myöhemmin istuttaa suoraan puutarhaan. Aloita istutus noin neljä viikkoa ennen ensimmäisiä pakkasia. Tsinnia voi kasvaa ulkona, kunhan lämpötila on vähintään 10 °C. Sijoita siemenet kymmenen senttimetrin etäisyydelle toisistaan, jolloin ilma pääsee kiertämään niiden ympärillä. Liian tiukasti aseteltuina homeet voivat helposti hyökätä kukkiin. On suositeltavaa kastella aikaisin aamulla, jotta terälehdillä on runsaasti aikaa kuivua ennen yön tuloa. Hyvin kasvaneet tsinniat vaativat vähemmän vettä ja kestävät kuivuutta paremmin. Oikealla paikalla ja asianmukaisella kastelulla tämä kasvi on syksyn kukkapenkin monivuotinen kaunotar.

4. Kosmoskukka

Kukka, jossa on värikkäät ja sirot terälehdet pitkien, hoikkien varsien päällä. Rubiininpunaisen lisäksi niitä on saatavana keltaisina, valkoisina ja kastanjanpunaisina. Ne houkuttelevat lintuja, mehiläisiä ja perhosia puutarhaan. Kasvi kasvaa yli metrin korkeuteen ja soveltuu erinomaisesti myös ruukkukasvatukseen tai käytettäväksi leikkokukkina.

Istuta suoraan ulos hyvissä ajoin, sillä kosmoskukan kukinta kestää noin seitsemän viikkoa. Esimerkiksi pienempiin ruukkuihin, joissa on hyvin kuivattua multaa. Itse asiassa kosmoskukka ei viihdy liian ravinteikkaassa maaperässä ja kasvaa parhaiten neutraalissa maaperässä. Kun kasvit ovat noin 30 senttimetriä korkeita, siirrä ne suurempaan istutuspaikkaan, jotta juuret voivat kasvaa kunnolla.

Kosmoskukkien kasvun ja kukinnan pidentämiseksi voit myöhemmin karsia kasveja, mikä nopeuttaa kukkien kehitystä ja helpottaa haarautumista. Koska jotkut kosmoskukat voivat kasvaa todella korkeiksi, voi olla hyödyllistä leikata niitä. Vältä kosmoskukkien kasvattamista tuulisissa paikoissa. Kasvattaminen esimerkiksi aitaa vasten voi antaa riittävän tuulensuojan. Poista myös kukat ennen kuin ne muuttuvat siemeniksi, jotta kasvi ei leviä itsestään koko puutarhaan.

5. Sadepäivänhattu

Antaa puutarhalle kauniin kelta-mustan värityksen ja muistuttaa myös auringonkukkaa, joka sopii täydellisesti syksyyn! Saatavana myös oranssi-ruskeana. Kasvi on suhteellisen helppo hoitaa, ja houkuttelee lintuja, mehiläisiä ja perhosia.

Sadepäivänhattu vaatii hieman viileämpiä lämpötiloja itääkseen ja kasvaa hyvin ojitetussa maaperässä. Siksi on sopivinta kylvää se keskellä syksyä. Kun istutuksen aika koittaa, on hyvä istuttaa kasvi suoraan maahan tai ruukkuun. Koska se on lyhytikäinen monivuotinen, on hyvä jakaa kasvia terävällä lapiolla pienempiin osiin. Kun kasvi on jaettu kahteen tai kolmeen osaan, osat istutetaan uusiin paikkoihin. Muista myös painaa maaperää tiukasti ilmataskujen poistamiseksi.

Jotkut puutarhat myyvät sadepäivänhattua myös ruukuissa. Tämä voi olla hyvä ja nopea tapa, jos et halua kylvää sitä siemenestä asti. Kasvi on myös erinomainen leikkokukka. Heti kun terälehdet alkavat avautua, voit leikata kukat syksyiseksi kukkakimpuksi maljakkoon. Ja upea sadepäivänhattu sopii hyvin myös kuivakukkakimppuihin!