Grusgång mellan häckar med en katt som promenerar.

Vinkkejä puutarhan kävelyreittien hoitoon syksyllä

Syyskaudella sekä kiviset että puiset puutarhapolut muuttuvat helposti liukkaiksi. Tämä voi johtua esimerkiksi kivilaattojen välissä kasvavista rikkaruohoista tai kylmästä ilmasta.

Liukastumisriskin vähentämiseksi puutarhapolut on puhdistettava erityisen huolellisesti tähän aikaan vuodesta. Myös sorapoluista on huolehdittava rikkaruohojen kasvun minimoimiseksi.

Kivilaatat

Sammal, lika ja rikkaruohot pääsevät helposti kivilaattojen väliin. Rikkakasveja ja likaa voi torjua pesemällä laatat painepesurilla, tai kaatamalla kuumaa vettä suoraan rikkaruohojen päälle ja sitten kitkemällä ne pois käsin tai sopivalla rikkaruohojen kerääjällä. Tämä on myös ympäristöystävällisempi menetelmä sen sijaan, että käytettäisiin voimakkaita torjunta-aineita, jotka voivat vahingoittaa eläimiä ja luontoa. Joitakin levä- ja sammallaikkuja voi olla vaikeampi käsitellä, ja erityisesti varjoisat paikat ovat herkempiä kosteudelle. Näissä tapauksissa tahrat voi pestä kivisaippualla ja vedellä.

Jos laatat ovat edelleen likaisia, kokeile kaataa niille ohut kerros kivituhkaa. Harjaa sitten lika pois hiekanjyvien avulla ja huuhtele vedellä. Tämä menetelmä toimii hyvin myös kalkkitahroja vastaan.

Sorapolut

Jos puutarhassa on sorapolkuja, on tärkeää, että ne on kerrostettu oikein rikkaruohojen minimoimiseksi. Päällys voi koostua esimerkiksi kivituhkasta ja sen alla on välikerros mursketta. NCC tarjoaa sopivat murskelaadut ja kivituhkat nopealla kotiinkuljetuksella!

Sorapolkujen hoitamiseksi on tärkeää haravoida ne säännöllisesti kevyillä vedoilla, mikä estää myös ilmassa lentäviä rikkakasvien siemeniä tarttumasta ja alkamasta itää. Soralapio tai joustava lehtiharava ovat hyviä työkaluja lehtien keräämiseen, ja lehtiharava sopii myös nurmikon haravointiin. Lisävinkki voi olla karkean suolan ripottelu sorapolun päälle.

Jos poluilla on paljon lehtiä, voi niitä puhaltaa pois lehtipuhaltimella. On kuitenkin tärkeää puhaltaa tarpeeksi etäältä, jotta sorakerros ei siirry ja ohenne. Se sijaan umpeen kasvanutta vanhaa sorapolkua on lähes mahdoton ylläpitää. Suositus onkin kaivaa se auki ja päällystää uusilla sorakerroksilla. Talvisin voi olla vaikeaa kolata lunta sorapoluilta. Jotta sora ei kerry nurmikolle talven mukana, lumi kannattaa kerätä kasaan sorapolulle.

Terassi

Terassin siistiminen on tärkeää aloittaa poistamalla ensin vanhat öljyjäämät ja lika. Kun käytät aikaa valmisteluun, on lopputulos sitäkin parempi! Helpoin tapa on huuhdella terassi ensin puhtaalla vedellä vesiletkun avulla. Kun terassi on huuhdeltu, on terassipesurin vuoro. Myös ympäristöystävällistä homepesua voi käyttää, jos terassi on erittäin likainen. Hankaa sitten sopivalla terassiharjalla puukuitujen suuntaan, jotta laudat eivät vahingoitu. Viimeinen vaihe on huuhdella terassi uudelleen vedellä. Homma selvä!

Toivomme, että olet saanut hyödyllisiä vinkkejä puutarhan kävelyreittien pitämiseen kauniina syksyllä!