Plantera höstlökar.

Muistilista: Valmistele puutarha syksyyn kuukausi kuukaudelta

Tarkistuslistamme opastaa kuukausi kuukaudelta, kuinka voit hoitaa puutarhaa syksystä aina jouluun saakka!

Haaveiletko upeasta ja hyvin hoidetusta puutarhasta myös syksyllä? Syksyn lähestyessä ajatellaan usein, että puutarhakausi taitaa olla ohi. Mutta kasvattamalla uusia satoja syyskuussa, sadonkorjuuaika voi jatkua pitkälle syksyyn. Alla oleva tarkistuslistamme opastaa kuukausi kuukaudelta, kuinka voit hoitaa puutarhaa syksystä aina jouluun saakka!

1. Syyskuu

Puhdista rikkaruohot hyvissä ajoin, mieluiten silloin, kun maaperä on kostea, koska juuret irtoavat helpommin. Voit kitkeä joko käsin tai tarkoitukseen sopivilla työkaluilla, kuten jalustinkuokilla, lankatyökaluilla tai voikukkaraudalla. Rikkakasvien ja maaperään istutettujen kasvien välillä on ikuinen taistelu. Siksi kannattaa istuttaa myös korkeita pensaita, jotka varjostavat maata ja siten vaikeuttavat rikkakasvien itämistä.

Toinen neuvo on, että noin kaksi viikkoa ennen varsinaista kylvöä hoida puutarha aivan kuin olisit jo kylvänyt – eli haravoi ja kastele maaperä. Noin viikon kuluttua rikkaruohot ovat jo nostaneet päätään ja voit helposti poistaa ne käsin ennen varsinaista istutusta. Jos kasvatat suorissa linjoissa, on myös helpompi erottaa, mitkä ovat rikkaruohoja ja mitkä kasveja.

Suosittuja syyskylvöön sopivia lajikkeita ovat: tilli, persilja, ruohosipuli, retiisit, pinaatti, porkkanat, palsternakka ja mustajuuri.

2. Lokakuu

Paras istutusaika kasveille, pensaille ja puille on syksyllä ennen kuin maa jäätyy. Niin kauan kuin maaperää voidaan kaivaa, sopii se istuttamiseen. Kesällä kasvin siirtäminen paikasta toiseen voi altistaa juuret kuivumiselle, koska maasta irrotetun kasvin on vaikeampi imeä tarpeeksi vettä. Aikaisemmin syksyllä istutetut kasvit myös kasvavat huomattavasti aikaisemmin keväällä.

Haravoi lehdet nurmikolta, mutta jätä ne kukkapenkkiin ja pensaisiin. Pudonneet ja maatuvat lehdet nimittäin hyödyttävät puutarhaa tarjoamalla ravinteita. On hyvä idea käyttää haravoituja lehtiä luonnollisena kompostina ja lannoitteena. Lehdet voivat myös auttaa torjumaan rikkaruohoja.

Jos haluat lannoittaa koko nurmikon lehtiä hyödyntäen, leikkaa ne ruohonleikkurilla ja levitä silppu haravalla nurmikolle. Näin ne hajoavat entistä nopeammin. Kun vuorokauden keskilämpötila on 5°C, ruoho ei enää kasva. Vinkkinä voisi olla, että ruohoa ei kannata lyhentää alle 5 senttimetriin, koska mitä pidemmät ruohonjuuret ovat, sitä helpompi ruohon on selviytyä talvesta.

3. Marraskuu

Rakenna oma työkaluvaja, johon voit kerätä työkalut ja puutarhakalusteet huonolla säällä ja ennen lumen tuloa. Aloita poistamalla ruohikko alueelta, johon vaja sijoitetaan, ja pohjusta maa soralla vakaan pinnan saamiseksi. Aseta sitten kivilaatat päälle. NCC tarjoaa sopivaa soraa nopealla kotiinkuljetuksella. Vajan voit vaikkapa valita erilaisista itsekoottavista malleista, joita löytyy vapaasti seisovina tai seinää vasten asetettavia.

Huolehdi myös havupensasaitojen leikkaamisesta, jotta kosteus ei kerry lahottamaan niitä. Jos pensasaita on lehtipuusta, on se yleensä parempi leikata keväällä. Varo kuitenkin leikkaamasta pensasaitoja liikaa. Parempi leikata vähän ja usein, koska pensasaidat kasvavat siten tiheämmiksi ja saavat kauniimman muodon.

4. Joulukuu

Kylmemmässä ilmastossa linnuilla ja jyrsijöillä on vaikeuksia löytää ruokaa. Joulukuun vinkkinä onkin asentaa lintujen syöttölaitteita ja linnunpönttöjä. Jäikö marraskuussa rakentamasta vajasta ylimääräistä puuta? Siitähän voisi syntyä ympäristöystävällinen ruokailupaikka linnuille.

Monet kasvit viihtyvät suojaavan lumipeitteen alla, mutta juuri istutetut puut ja pensaat saattavat taipua liian raskaiden lumikerrosten alla. Harjaa siis ylimääräiset lumet pois

Voit myös kerätä puutarhasta materiaaleja joulukoristeisiin, kuten kauniiseen seppeleeseen, jonka voit kiinnittää ulko-oveen nostattamaan joulumieltä. Koristele jouluseppele mieluisilla materiaaleilla, muotoile ja sido käärimällä narua ympärille. Jos et halua naulaa oveen, voit kiinnittää seppeleen pitkään nauhaan, joka menee ovenkarmin yli, ja teipata nauhan oven sisäpuolelle vahvalla teipillä.

Toivottavasti sait hyödyllisiä vinkkejä syyspuutarhaan!