Odla med barn

Viljele yhdessä lasten kanssa

Viljely ja kasvimaan hoito lasten kanssa on loistava tapa viettää aikaa yhdessä. Viljely on myös vertaansa vailla oleva tapa opettaa lapsille vaikeiden käsitteiden, kuten fotosynteesin, ekosysteemien ja ruoantuotannon perusteita.

Viljellessä lapset ja aikuiset voivat ihmetellä yhdessä, kuinka tuskin näkyvät pienet siemenet voivat itää ja tulla upeiksi kasveiksi vain muutamassa viikossa. Ja että tähän tarvitaan vain lämpöä, valoa ja vettä.

Vinkkejä viljelyyn lasten kanssa

  • Auta lapsia valitsemaan helposti kasvatettavia lajikkeita, jotta he näkevät nopeat ja selkeät tulokset. Se lisää innostusta.
  • Käytä rypäle- ja tomaattilaatikot uudelleen. Pese, täytä ne mullalla ja saat niistä täydellisiä pieniä kasvihuoneita. Varmista, että pohjassa on reikiä, joista ylimääräinen vesi voi valua pois.
  • Lukekaa yhdessä kirjoja aiheesta, jotta lapset ymmärtävät viljelyn syklit.
  • Lapset rakastavat vettä ja sillä leikkimistä! Anna lapsille puutarhassa oma alue, josta he voivat ottaa vastuun ja muistuta heitä siitä, että he ovat vastuussa kasvien kastelusta.

Neljä nopeasti kasvatettavaa lajia – täydellisiä lapsille

  • Herneenversot – totuta lapset vihreään kaikilla aterioilla. Herneen versot sopivat täydellisesti pieneen astiaan keittiön pöydällä. Osta keltaisia herneitä ruokakaupasta, liota niitä muutaman tunnin ajan, laita ohut kerros multaa lautaselle, ripottele herneet ja peitä muovikelmulla, jossa on ilmareiät. Muutaman päivän kuluttua pienet versot halkeilevat auki ja noin 10 päivän kuluttua sinulla on maukkaita herneenversoja aamiaisvoileivän päälle.
  • ”Popcorn” ruoho – Täytä ruukku mullalla ja ripottele päälle tiheä kerros popcornin jyviä. Peitä 1-2 cm multakerroksella ja kastele. Aseta aurinkoiseen paikkaan. Vain muutaman päivän kuluttua kaunis ruoho alkaa pilkistää.
  • Kurpitsat Halloweeniksi – kurpitsat ovat sekä hauskoja että helppoja kasvattaa. Erityisen jännittävää lapsille on kasvattaa oma kurpitsa Halloweeniksi. Vinkki! Jos kylvät kurpitsaa, voit leikata tyhjästä muovipullosta yläosan, jonka lapset voivat laittaa kasvinsa päälle. Muovipullon kaulaosa toimii pienenä minikasvihuoneena ja voi olla paikallaan, kunnes siemenestä on tullut taimi. Vinkki! Haastakaa toisianne perheessä siitä, kuka kasvattaa painavimman kurpitsan. Kummallista kyllä, lapset voittavat aina ;).
Kuva: Herneenversoja​
Kuva: Kurpitsoja​

Toivottavasti saat inspiraatiota oman keittiöpuutarhan suunnitteluun! Lue lisää oman pienen keittiöpuutarhan luomisesta täältä.