köksträdgård

Hyötypuutarhan rakennusopas

Tämän oppaan avulla opit rakentamaan oman keittiöpuutarhan. Perustukset voit tehdä suoraan kivimurskealustalle, ja kulkureitit voivat olla samaa materiaalia tai laatoitusta.

Voit nikkaroida viljelylaatikoita tarpeen mukaan halutun kokoisiksi ja korkuisiksi. Voit käyttää myös valmiita lavakauluksia. Helpointa on käyttää mittaansahattua puuta ja varustaa kulmat sisätolpilla, joihin sivut kiinnitetään ruuveilla tai nauloilla. Pitkien sivujen tukemiseen voi tarvita pystytolpan. Pitkien sivujen väliin voidaan myös asentaa ankkuri, jotta ne eivät taivu alustan paineen vaikutuksesta.

Tarvittavat välineet:

  • Viljelylaatikot
  • Viljelysmulta
  • Kuitukangas
  • Maantiivistäjä/tärylevy

Suosittelemamme materiaalit:

info
Tämä ohje on tarkoitettu käytännön avuksi ja ohjenuoraksi. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä meihin.

Tee näin:

1.
Kaiva alustasta pois 10 cm. Jos mahdollista, käytä ylijäänyt maa-aines esimerkiksi tontin maisemoinnissa.
2.
Jos alusta on märkä tai pehmeä (esimerkiksi savi), suositellaan kuitukankaan käyttämistä välikerroksena, joka lisäksi parantaa kantokykyä jonkin verran.
3.
Täytä aukko kalliomurskeella tai sepelillä. Yksi mahdollisuus on lisätä n. 10 cm:n paksuudelta 0/16 mm:n kalliomursketta. Voit käyttää myös karkeampaa materiaalia, mutta jos teet työn manuaalisesti, suositellaan ohuempaa raekokoa.
4.
Tiivistä pinta maantiivistäjällä tai tärylevyllä.
5.
Tarkista yläpinnan taso suoralla laudalla tai kiristämällä luotilanka tappien väliin. Voit lisätä kävelyväylille myös hienojakoisempaa materiaalia, esimerkiksi 5 cm:n kerroksen 5/8 mm:n tai 2/4 mm:n soraa kulloisenkin pintarakenteen mukaan.
6.
Asenna puukehykset tai lavakaulukset.
7.
Täytä viljelymullalla – valitse viljelykasveille sopiva multatyyppi. Kysy neuvoa puutarhamyymälästä.
Istuta, kastele ja jää odottamaan satoa.

Vastuuvapauslauseke

info

Tämä ohje on tarkoitettu käytännön avuksi ja ohjenuoraksi. Rakenne ja tulokset riippuvat kulloisistakin maaperäolosuhteista sekä ohjeiden ja materiaalien todellisesta käytöstä.

Vinkki!

info

Voit päällystää käytävät myös betoni- tai luonnonkivilaatoilla, jolloin laatat asetellaan 2–4 cm:n paksuiseen kerrokseen 0/4:mm:n kivituhkaa. Kivipintoja voidaan myös yhdistää laattapintoihin, jolloin saadaan aikaan näyttäviä kuvioita ja kauniita astinkiviä.

info

Toinen mahdollisuus on rakentaa suoraan läpäisevästä materiaalista, joka luo karkeamman rakenteen ja takaa paremman vedenpoiston sateella. Tällöin voidaan käyttää 8/16 mm:n sepeliä. Tässä ratkaisussa yksi materiaalityyppi riittää. Myös tässä tulee käyttää maantiivistäjää tai tärylevyä ja pitää korkeusero hallinnassa levityksen aikana. Pinta on hieman karheampi, ja sorapinta voi tuntua terävämmältä paljaiden jalkojen alla.

Kiinnostuitko tästä ohjeesta?

Käytä suunnittelutyökaluamme laskeaksesi tarvittavan
määrän materiaaleja, tai osta tuotteet suoraan verkkokaupasta!