Autotallin ajotien rakennusopas
Ajotien pitää kestää kulutusta ja liikennettä painumatta. Se rakennetaan pihalle kuten tavallinen tie. Eri materiaalit, vahvistuskerros, kantava kerros ja kulutuskerros jakavat yhdessä painon siten, että ajotie ei painu tai vaurioidu.
Ajotietä rakentaessa pitää miettiä, millaiseksi sen lopullisen pinnan haluaa. Tuleeko pintaan asfalttia vai kiviainesta. Ajotien pohja tehdään viimeistellystä pinnasta riippumatta aina samalla tavalla. Tässä kerrotaan perustusten rakentamisesta ja annetaan esimerkkejä pintamateriaaleista.
Tarvittavat välineet:
- Maantiivistäjä/tärylevy
- Taittomitta
- Pitkä lauta
- Tapit
- Linjalanka
- Lapio
Suosittelemamme materiaalit:
Tee näin:
1.
Mittaa pinta-ala huolellisesti. Käytä linjalankaa.
2.
Tutki ennen maansiirtotöiden aloittamista, onko maassa putkivetoja.
3.
Siirrä maa-aines ja mahdollinen kasvillisuus pois suunnitellulta ajotieltä. Siirrettävän maa-aineksen määrä riippuu maaperän ominaisuuksista ja siitä, kuinka syvälle pohjarakenteiden pitää ulottua esimerkiksi routimisen ehkäisemiseksi. Nyrkkisääntönä voidaan pitää vähintään 25 cm:n syvyyttä.
4.
Levitä materiaalit toisistaan erottava geotekstiilikerros täyttösuuntaan nähden pitkittäin tai poikittain. Tekstiiliä on helpointa jatkaa limittämällä vähintään 40 cm:n matkalta.
5.
Levitä päälle vahvistuskerros 0/90, tasoita pinta ja tiivistä hyvin tärylevyllä. Vahvistuskerrosten määrä riippuu alueen maaperän ominaisuuksista. Mitä heikompi maaperä on, sitä useampia vahvistuskerroksia tarvitaan. Levitä sitten tasainen, kantava kerros 0/32. Suosittelemme vähintään 8–10 cm paksua kerrosta. On tärkeää, että pinnasta tulee täysin tasainen. Tasoita pinta laudalla tai vastaavalla. Tiivistä pinta lopuksi tärylevyllä.
6.
Tässä vaiheessa sinun on päätettävä, millainen lopullisesta pinnasta tulee. Jos haluat sepelipinnan, levitä sepeliä/singeliä 8/11, noin 4–5 cm. Valmista tuli!
7.
Jos haluat asfaltoidun ajotien, voit ottaa yhteyttä yritykseen, joka huolehtii pohja- ja asfalttitöistä. Etuna yrityksen käyttämisessä on se, että työlle saa useimmiten takuun.