Grusväg upp mot ett hus med somriga ängar på sidan.

Parhaat vinkit soratien rakentamiseen

Tämän oppaan avulla opit rakentamaan soratien, joka ei ole tarkoitettu suurilla ajoneuvoilla ajamiseen. Alusta voi vaihdella multapinnasta nurmikkoon tai metsämaastoon. Jos alueella on rinneosioita, tiet on mukautettava ja sijoitettava niiden mukaan.

Sorateitä voi rakentaa monin eri tavoin riippuen siitä, millaisen pinnan ja ilmeen tielle haluaa. Kalliomurskeen ja luonnonsoran välillä on iso ero. Kalliomurskeen rakeet sitovat materiaalin paremmin yhteen, joten se pysyy soratiellä eikä kulkeudu reunoille.

  • Tiehöylä
  • Levityspäädyllä varustettu kuorma-auto

Suosittelemamme materiaalit:

info
Tämä ohje on tarkoitettu käytännön avuksi ja ohjenuoraksi. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä meihin.

Tee näin:

1.
Aloita höyläämällä tie tiehöylällä tai vastaavalla. On tärkeää, että höyläys ulottuu riittävän syvälle, jotta materiaalia ei vain kuorita ja kuoppia täytetä.
2.
Hyvällä höylällä tien reunat voi samalla leikata. Usein siellä on paljon materiaalia, jota voi käyttää tiellä. Höyläyksen jälkeen on tärkeää taata kaksipuolinen sivukaltevuus (keskeltä reunoille). Yllä mainitut työt tulee tehdä runsaan sateen jälkeen.
3.
Levitä tielle höyläyksen jälkeen mahdollisimman nopeasti uusi kulutuskerros 0/16. Kerroksen paksuuden pitää olla 3–5 cm. Materiaali levitetään kuorma-autolla, joka on varustettu levityspäädyllä.

Vastuuvapauslauseke

info

Tämä ohje on tarkoitettu käytännön avuksi ja ohjenuoraksi. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä meihin. 

Vinkki!

info

Maarakentamisessa on tärkeää huolehtia siitä, että sade- ja sulamisvedet pääsevät valumaan pois.
Muussa tapauksessa vesi voi jäädä seisomaan ja aiheuttaa vaurioita rakennuksille.
Myös puutarhakäytävät kannattaa tästä syystä tehdä hieman kalteviksi.
Poikkeustapauksissa tarvitaan lisäksi vedenpoistoputkia, mutta vettäläpäisevä kiviaines huolehtii itsessään vedenpoistosta. On myös tärkeää huolehtia maanpinnan kallistuksesta talosta poispäin, jotta vesi ei pääse kertymään seinustoille.

Kiinnostuitko tästä ohjeesta?

Käytä suunnittelutyökaluamme laskeaksesi tarvittavan
määrän materiaaleja, tai osta tuotteet suoraan verkkokaupasta!