Gång med natursten

Luonnonkivipation rakennusopas

Kun kulkuväylille ja piha-alueille tehdään kiveyksiä, on tärkeää muistaa että kivien tulee olla suunnilleen samankokoisia, jotta pinnasta ei tule liian epätasainen.

Myös pohjatyöt pitää tehdä huolellisesti. Jos maa on kosteaa, kaiva perustukset syvemmälle ja levitä pohjalle läpäisevää sepeliä kantavan kerroksen alle. Muuten kivet voivat siirtyä korkeus- ja sivusuunnassa talvella routimisen vuoksi.

Tarvittavat välineet:

 • Maantiivistäjä/tärylevy
 • Kottikärryt
 • Kumi- tai puunuija
 • Lapio
 • Pihaharja
 • Harava
 • Tasoituslista
 • Tukilistat
 • Vatupassi
 • Taittomitta
 • Linjalanka
 • Tapit

Suosittelemamme materiaalit:

info
Tämä ohje on tarkoitettu käytännön avuksi ja ohjenuoraksi. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä meihin.

Tee näin:

1.
Valmistele kiveysalue kaivamalla. Kaivuusyvyys riippuu kivilaattojen paksuudesta. Lisää mukaan noin 5–10 cm kivilaattojen paksuuden lisäksi. Tasoita pinta alustavasti.
2.
Levitä kantava kerros. Kantavan kerroksen tulee olla noin 10 cm paksu. Tiivistä kerros tärylevyllä.
3.
Levitä päälle noin 4 cm:n kerros kivituhkaa. Aseta pedille sen kaltevuuden suuntaisesti kaksi tukilistaa ennen kivituhkan tiivistämistä. Listojen tulee kulkea pedin korkeimmasta pisteestä matalimpaan. Voit käyttää 40 x 40 mm:n puurimoja tai halkaisijaltaan 32 mm:n rautaputkea. Tukilistojen tulee olla pituudeltaan 2–3 metriä. Paina listat materiaaliin siihen syvyyteen, joka antaa valmiille kiveykselle oikean korkeuden. Varmista, että tukilistat ovat vaakasuorassa ja oikeassa kaadossa. Varmista linjalangan avulla, että tukilistan korkein kohta on samalla tasolla kuin kivien alapuoli.
4.
Tiivistä kivituhka tärylevyllä samalla tavalla kuin kantavan kerroksen kanssa. Voit tiivistää listojen välistä ja lisätä uutta kivituhkaa, kunnes alustasta tulee tiivis ja kova. Levitä lopuksi koko pedin päälle varovasti noin 1 cm:n kerros kivituhkaa.
5.
Ota tasoituslista (alumiinilistaa on helpompi käsitellä kuin puulistaa) ja aseta se kohtisuoraan tukilistoja vasten. Vedä ylimääräinen kivituhka pois. Tasoituslistan tulee olla niin pitkä, että se lepää tukilistojen päällä ja ulottuu samaan aikaan pedin sisäreunoille.
6.
Poista tukilistat ja täytä syvennys kivituhkalla ennen ensimmäisen kiven asettamista. Aloita asettamalla kivet pinnan alimmalle tasolle, kun teet esimerkiksi kulkuväylää, ajotietä tai terassia, jossa on hieman kaatoa talon perustuksista. Työ siis tehdään alhaalta ylöspäin, vaikka kaato olisi pieni. Aseta kivet siten, että niiden ympärille jää 3 mm:n saumavara. Voit käyttää tarvittaessa tulitikkuja kivien välissä.
7.
Käytä kiven asentamiseen puu- tai kuminuijaa.
8.
Kun olet valmis, kiinnitä kivet saumaushiekalla (kivituhka 0/2). Levitä pinnalle runsaasti saumaushiekkaa ja harjaa se kivien väliin. Aja koko pinnan päältä tärylevyllä. Lisää vielä kerran runsas määrä saumaushiekkaa ja harjaa se kivien väliin.

Vastuuvapauslauseke

info

Tämä ohje on tarkoitettu käytännön avuksi ja ohjenuoraksi. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä meihin.

Vinkki!

info

Jotta kivetys ei liikkuisi, saumaushiekkaa on syytä lisätä muutaman vuoden jälkeen. Kun kivien välisiin saumoihin tulee kuoppia, on aika lisätä saumaushiekkaa.

info

On tärkeää, että hiekkakerros tiivistetään kunnolla ja että kerroksesta ei tule koskaan yli 4 cm paksu. Jos kerroksesta tulee paksumpi, alustasta voi tulla liian joustava ja kivet voivat sateella liukua pois paikaltaan kuin savipinnalta. Älä koskaan tee luonnonkiveystä sateessa, koska se vahingoittaa hiekkakerrosta.

info

Jos laatoitettava pinta on iso, koneiden käytöstä voi olla etua. Laajamittaisiin maansiirtotöihin kannattaa usein vuokrata pieni kaivinkone.

info

Kivituhkaa 0/3 ja 0/6 voi käyttää sekä kiveyksen alla että saumoissa.

Kiinnostuitko tästä ohjeesta?

Käytä suunnittelutyökaluamme laskeaksesi tarvittavan
määrän materiaaleja, tai osta tuotteet suoraan verkkokaupasta!